Olimpijske igre

Olimpijske igre

Kdaj so se pričele Olimpijske igre?

Zgodovina nas uči, da Olimpijske igre segajo zares daleč v našo zgodovino. Prvi znani rezultati tako izvirajo iz leta 776 pred našim štetjem, čeprav se poznavalci in raziskovalci tega izjemnega športnega dogodka strinjajo, da začetki iger segajo še precej dlje. Celo v drugo tisočletje pred našim štetjem.

Če danes Olimpijske igre dojemamo kot združevanje narodov in sodelovanje, pa je bilo v starih časih precej bolj pomembno zmagati, saj so zmagovalci prejeli precej ugodnosti, medtem, ko so poraženci pomenili sramoto za svoje mesto in državo. Zmagovalci so bili denimo opravičeni plačila davščin, pridobili so si tudi nekaj bogastva, ter ugleda v družbi.

Za najbolj pomembno disciplino je veljal peteroboj sestavljen iz teka, skoka v daljino, meta diska, meta kopja in rokoborbe. Kot zanimivost dodajmo še, da so se iger lahko udeleževali zgolj moški. Velja tako za nastopajoče, kot tudi gledalce. Leta 391 pred našim štetjem je rimski cesar Teodozij igre prepovedal, kar je pomenilo njihov konec za kar nekaj časa.

Kaj sploh so Olimpijske igre?

Predhodno smo nekaj več povedali o tem kdaj so se Olimpijske igre začele in kako so potekale, sedaj pa poglejmo še kaj je njihov namen danes. Olimpijski ogenj in duh naj bi združevala vse ljudi z vseh koncev sveta. Olimpijski duh pa poteka v smeri sodelovanja, pri čemer naj zmaga ne bi bila bolj pomembna od sodelovanja.

Seveda bi bilo zmotno misliti, da zmage športnikom in njihovim navijačem nič ne pomenijo. Ravno nasprotno, a kljub temu lahko zagotovimo, da Olimpijske igre združujejo in nas povezujejo tako v duhu kot v dejanjih. Napisale pa so tudi že mnogo čudovitih zgodb o vztrajnosti in prijateljstvu.

Olimpijski simbol je pet povezanih krogov, kar ponazarja vseh 5 celin sveta, ki so združene v eno. Omenjen logotip se je na igrah prvič pojavil v Antwerpnu leta 1920. Prireditev iger poteka na vsaka štiri leta in vsako leto zajema kakšen nov šport, občasno pa kakšen tudi izpade iz izbora.

Kako se uvrstiti na Olimpijske igre?

Uvrstitev na Olimpijske igre poteka skozi različna tekmovanja. Govorimo o domačih prvenstvih, skozi katere se posamezni športnik uvrsti na mednarodni parket, tam pa nadalje z rezultati tudi na same Olimpijske igre. Sodelovanje na igrah je velika čast in obveza, saj športnik tam na očeh celotnega sveta zastopa svojo državo.

Se pa na igrah (za razliko od svetovnih prvenstev) pojavijo tudi športniki iz držav, ki se sicer ne uspejo uvrstiti na druga prvenstva. Tako so bili že primeri, ko je plavalec komajda preplaval zadano dolžino tekmovanja in podobno. A bistveno sporočilo iger je še vedno, da je pomembno sodelovati, ne pa zmagati.

Zgodovina sodelovanja slovenskih športnikov na Olimpijskih igrah je zelo pestra, kot tudi osvojene kolanje, katerih pa smo se še najbolj razveselili v letu 2021, ko so OI zaradi korona krize potekale za leto 2020. Nenavadna izkušnja po kateri si bomo za vedno zapomnili kako zelo pomembno je skrbeti drug za drugega.

Tagovi:

Zanimivosti in rekordi

Zanimivosti in rekordi

Ljudje smo zanimiva bitja, ki ves čas iščemo nekaj novega, raziskujemo in si želimo doseči ter preseči neke znane meje. Prav zato nas tokrat zanimajo zanimivosti in rekordi, ki privzdignejo obrvi in n

Kaj je šport

Kaj je šport

Šport je vsekakor del nas in je tudi zelo pomemben. Če se sprašujete kaj je šport in zakaj se toliko reči vrti okoli njega, povejmo, da ima veliko pozitivnih lastnosti. Šport je pomemben za vzdrževanj

Kako v gore

Kako v gore

Če si želite svoje pohode nadgraditi s kakšnim bolj zahtevnim vzponom, vas zagotovo zanima kako v gore. Verjetno je vsakomur jasno, da iz nič ni nič in kar tako se odpraviti na zahtevno pot vsekakor n