Kako v gore

Kako v gore

Začetnik? Preverite kako v gore prvič!

Če si želite svoje pohode nadgraditi s kakšnim bolj zahtevnim vzponom, vas zagotovo zanima kako v gore. Verjetno je vsakomur jasno, da iz nič ni nič in kar tako se odpraviti na zahtevno pot vsekakor ne bi bilo smotrno. Gre namreč za večji napor, na katerega pa mora biti vaše telo pripravljeno.

Če menite, da vaša telesna pripravljenost ni na ustrezni ravni, ali pa se tega niti ne zavedate, potem najprej poskusite osvojiti kak manjši hribček v soseščini. Da boste vedeli kako v gore, bo to prvi korak za vas. Če boste pretirano utrujeni, bo treba malce potrenirati preden se boste odpravili na kakšno bolj zahtevno pot.

Seveda pa se s treningom še ne konča, kajti za v gore boste potrebovali še marsikaj drugega. Če se vam pohajkovanje po gozdičih in gričkih ne zdi nič takega, pa morate biti v gorah pripravljeni na marsikaj. Hitro vas namreč lahko doletijo različni scenariji.

Kako v gore pravilno opremljen?

V naslednjem koraku “kako v gore” se bomo posvetili gorniški opremi. Spet odvisno od zahtevnosti vzpona, se morate pravilno opremiti. Vsekakor boste potrebovali visoke pohodne čevlje, ki bodo imeli ustrezen gumijast podplat, ki se dobro obnese na vseh površinah, kot vaše gležnje tudi zaščitijo pred morebitnimi zvini.

Gore so nepredvidljive in enako je tam tudi vreme. Če je bilo morda še nekaj minut nazaj sončno, se lahko kar naenkrat od nekod prikrade nevihta, ali celo grmenje s strelami, ki so v teh višinah še posebej nevarne. Zato, ko se doma sprašujete kako v gore, vsekakor preverite tudi vremensko napoved za lokacijo kamor se odpravljate.

Prav tako v nahrbtnik poleg hrane in pijače pospravite še kakšno vetrovko ali dežno jakno. Čeprav je morda v dolini toplo, pa je lahko tam zgoraj precej hladneje in vetrovno. Nikoli ne podcenjujte narave, saj se vam to lahko še kako hitro maščuje. Pomoč pa je navadno precej daleč.

Kako v gore z otrokom?

Recimo, da zdaj veste kako v gore, kako se pred tem ustrezno pripraviti in na kaj misliti. Kaj pa v primeru, da bi s seboj vzeli otroka? Seveda je pomembno vedeti koliko je star takšen otrok, koliko ima kondicije in ali morda pričakujete, da ga boste večino poti nosili. Vse to je zelo pomembno vedeti že doma, zato z otrokom najprej raje obiščite kakšne okoliške griče.

Odgovor na vprašanje kako v gore z otrokom se skriva tudi v domači vzgoji. Otroka morate poučiti o lepotah, a tudi pasteh gora. Zavedati se mora, da brezglavo tekanje ne pride v poštev saj se kaj hitro lahko primeri kakšna nezgoda.

Da otroku v gorah ne bi bilo dolgčas, se pripravite že doma. Na spletu skupaj poiščita lokacijo kamor se odpravljate, poglejte okoliške znamenitosti in slike narave, ter morebitno zgodovino. Med pohodom tako otroku pripravite zabavno učno uro. Predstavite mu vrste dreves, cvetlic in živali, ki se nahajajo v bližini.

Tagovi:

Zanimivosti in rekordi

Zanimivosti in rekordi

Ljudje smo zanimiva bitja, ki ves čas iščemo nekaj novega, raziskujemo in si želimo doseči ter preseči neke znane meje. Prav zato nas tokrat zanimajo zanimivosti in rekordi, ki privzdignejo obrvi in n

Kaj je šport

Kaj je šport

Šport je vsekakor del nas in je tudi zelo pomemben. Če se sprašujete kaj je šport in zakaj se toliko reči vrti okoli njega, povejmo, da ima veliko pozitivnih lastnosti. Šport je pomemben za vzdrževanj

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Zgodovina nas uči, da Olimpijske igre segajo zares daleč v našo zgodovino. Prvi znani rezultati tako izvirajo iz leta 776 pred našim štetjem, čeprav se poznavalci in raziskovalci tega izjemnega športn