Kaj je šport

Kaj je šport

Kaj je šport in zakaj je pomemben?

Šport je vsekakor del nas in je tudi zelo pomemben. Če se sprašujete kaj je šport in zakaj se toliko reči vrti okoli njega, povejmo, da ima veliko pozitivnih lastnosti. Šport je pomemben za vzdrževanje zdravja posameznika. Krepitev telesa in splošne telesne pripravljenosti vpliva na naše zdravje in počutje.

Šport je tudi priložnost za dokazovanje in seveda tekmovanje. V športu se odvija tudi posel, saj je ničkoliko športnih disciplin tesno povezanih z denarjem. Najboljši športniki imajo sanjske plače, klubi služijo s prodajo svojih igralcev in TV pravic, TV hiše pa s posredovanjem oglasnega prostora med predvajanjem najbolj priljubljenih tekem. Torej, kaj je šport?

Šport nas povezuje in združuje, kar dokazujejo tudi Olimpijske igre, kjer športnike s celega sveta druži ista misel. Sodelovanje in spoštovanje različnosti. Skozi šport se tudi učimo o tem česa vse je sposobno človeško telo. Padajo rekordi in z njimi sveda tudi prej nedosegljive meje mogočega. Šport je nekaj najboljšega.

Pa poglejmo kaj je šport

Ko se vprašamo kaj je šport, ne moremo reči, da zgolj tisto kar se resno trenira. To niso samo profesionalni nogometaši, košarkarji, smučarji, atleti in drugi. Šport pomeni vsako vrsto gibanja in rekreacije s katero se lahko ukvarja prav vsakdo med nami. Ukvarjanje s športom pomeni tudi tek po gozdu, ali pa redno telovadbo.

Zanimivo, ko govorimo o gibanju, pa je kot šport priznanih tudi kar nekaj disciplin, ki pa niso videti prav živahne. Šport je denimo šah, ali pa metanje pikada. Tudi streljanje z zračno puško je šport, ali pa vožnja bolida Formule 1. Kaj je šport, je odvisno od več dejavnikov.

Zavedati se je potrebno, da tudi dirkač v F1 nikakor ne more nastopati, če ni ustrezno fizično pripravljen. Med dirko izgubi kar nekaj litrov vode, nanj pa delujejo izjemne sile. Njegov šport se prične v telovadnici na kolesu in z utežmi. Tudi večurno sedenje pri šahovski plošči ni enostavno.

Ko se vprašamo kaj je šport

Res je, ko se vprašamo kaj je šport, nam na misel pade marsikaj. In šele takrat vidimo kako zelo razvejan in pomemben je za našo družbo. Ne le za naše zdravje in počutje, pač pa tudi za svetovno gospodarstvo. A ostanimo še malce pri zdravju. Kdor se redno ukvarja s športom ne bo imel težav s hrbtenico, saj jo bodo ustrezno podpirale razvite mišice.

Šport bo poskrbel tudi za manj bolečin in stresa v vsakodnevnem življenju. Seveda pa se ga je potrebno lotiti premišljeno, se pred treningom ali vadbo tudi ustrezno ogreti. Torej, kaj je šport, ni vprašanje na katero lahko odgovorimo v enem stavku.

Šport je nekaj kar nam pomeni vse in omogoča, da živimo zdravo, ter se obenem zabavamo. Samo pomislite na ogled pomembne tekme naše reprezentance v krogu prijateljev. Pa praznovanje ob zmagah in slavljenje naših junakov. Šport sicer veliko da a tudi vzame (v športnem smislu). Za telo in duha pa je samo pozitiven.

Tagovi:

Zanimivosti in rekordi

Zanimivosti in rekordi

Ljudje smo zanimiva bitja, ki ves čas iščemo nekaj novega, raziskujemo in si želimo doseči ter preseči neke znane meje. Prav zato nas tokrat zanimajo zanimivosti in rekordi, ki privzdignejo obrvi in n

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Zgodovina nas uči, da Olimpijske igre segajo zares daleč v našo zgodovino. Prvi znani rezultati tako izvirajo iz leta 776 pred našim štetjem, čeprav se poznavalci in raziskovalci tega izjemnega športn

Kako v gore

Kako v gore

Če si želite svoje pohode nadgraditi s kakšnim bolj zahtevnim vzponom, vas zagotovo zanima kako v gore. Verjetno je vsakomur jasno, da iz nič ni nič in kar tako se odpraviti na zahtevno pot vsekakor n