Kako deluje letalo

Kako deluje letalo

Tokrat nas zanima kako deluje letalo

Ljudje so že od nekdaj sanjali o tem, da bi leteli. Iz zgodovine je znanih kar nekaj poizkusov, ko so si posamezniki želeli pri tem pomagati z improviziranimi krili. Nekaj poizkusov se je končalo tudi tragično. Znane so tudi skice Leonarda da Vincija, ki je že kar dobro razumel kako deluje letalo, čeprav to še ni obstajalo.

Zgodovina letalstva seže več kot stoletje nazaj, a prvi polet z motornim letalom se je zgodil leta 1903. Zanj sta zaslužna brata Wright, ki sta pred tem naredila kar nekaj zmajev in tudi jadralno letalo. Bila sta vizionarja in dobro vedela kako deluje letalo.

Prav testi z zmaji in jadralnim letalom so jima pokazali kaj vse potrebuje letalo za uspešen vzlet in letenje. Seveda sta se morala ukvarjati tudi s pristankom. Prva svetovna vojna je bila pobudnik prve večje proizvodnje letal, ki so sprva služila kot izvidniška, kasneje pa tudi za spopade v zraku in iskanje prevlade.

Pa poglejmo kako deluje letalo

Letalo je sestavljeno iz trupa, para kril, repa in podvozja. Vsi ti deli so ključnega pomena za varno letenje in pristajanje letala. A omeniti moramo še en ključen element, ki govori o tem kako deluje letalo. Dovolj močan motor! Seveda, lahko letalo leti tudi brez njega, a ga je potrebno v zrak potegniti z drugim letalom kjer nato jadra. Ampak, kako deluje letalo na motorni pogon?

Letalo za vzlet potrebuje dovolj hitrosti, da se pod krili naredi pravšnji vzgon, ki na koncu letalo dvigne od tal in ga požene v nebo. Kot zanimivost pa moramo vsekakor omeniti še, da je verjetno še prej kot brata Wright, poletel Francoz Clement Ader na nadvse zanimivem letalu z motorjem na parni pogon (1890).

Kasneje se je letalska industrija močno razvila in ni bila več usmerjena zgolj v vojskovanje, pač pa uvidela priložnost na področju transporta. Tudi motorje z notranjim izgorevanjem so zamenjali močnejši reaktivni motorji.

Tako sedaj vemo kako deluje letalo

Sedaj ko vemo kako deluje letalo, pokukajmo še k nekaj zanimivostim iz sveta letalstva. Za največje letalo danes velja antonov An-225 mriya. Neverjetno letalo je dolgo 84 metrov in ima razpon kril 88 metrov. Ob tem se šele vprašamo kako deluje letalo. Verjetno je najhitrejše letalo na svetu brezpilotno letalo Boeing X-37, ki doseže celo 16x hitrost zvoka!

Ko se sprašujemo katero letalo lahko prepelje največ potnikov, je absolutni zmagovalec zagotovo Airbus A380, ki je širokotrupno in dvonadstropno letalo. Prepelje lahko zavidljivih 853 potnikov. Ker pa so letala transportno sredsvo tako kot avtobusi, vlaki ali avtomobili, jim seveda niso tuje niti nesreče.

Žal je v letalske nesreče navadno vključenih ogromno žrtev pa čeprav letala proncentualno gledano štejemo med bolj zanesljiva. Za najhujšo letalsko nesrečo velja nesreča dveh letal na Kanarskih otokih leta 1977, ko sta trčili megli zaradi slabega sporazumevanja s kontrolnim stolpom. Skupno število žrtev je znašalo 583 oseb. Pa varen let želimo!

Tagovi:

Vrste znanosti

Vrste znanosti

Če se sprašujete ali poznamo različne vrste znanosti, ali pa je znanost samo ena, naj takoj povemo, da je različnih vej znanosti kar precej. Pa poglejmo za začetek kaj znanost sploh je. Ko govorimo o

Kako delujejo cepiva

Kako delujejo cepiva

Živimo v času, ko nas zadnji dve leti pretresa situacija s korona virusom zaradi katerega smo ves čas na meji zdravega razuma. Zapirajo se meje, šole in druge ustanove, občasno se odredi celo policijs

Je življenje tudi na drugih planetih

Je življenje tudi na drugih planetih

Da bi preverili ali je življenje tudi na drugih planetih, se bomo morali zateči k zadnjim ugotovitvam naših astronomov in raziskovalcev. Pokukati pa bomo morali tudi drugam, saj vseh odgovorov pri ura