Kako delujejo cepiva

Kako delujejo cepiva

Zanimalo nas je kako delujejo cepiva

Živimo v času, ko nas zadnji dve leti pretresa situacija s korona virusom zaradi katerega smo ves čas na meji zdravega razuma. Zapirajo se meje, šole in druge ustanove, občasno se odredi celo policijska ura. In sedaj je na trgu kup cepiv, ki naj bi to preprečila. Pa bodo res in kako delujejo cepiva, ki nas varujejo pred najhujšim?

Dejstvo je, da se moramo prav razvoju cepiv zahvaliti, da danes tako dolgo živimo, da otroci ne umirajo več za boleznimi, ki smo jih prav s pomočjo cepiv dobesedno izkoreninili. A tokrat je zadeva nekoliko drugačna. Ljudje se večinoma ne želijo cepiti saj menijo, da gre pač za novo vrsto gripe, ki jo lahko prebolimo tudi brez cepiva. Pa se vrnimo nazaj in preverimo kako delujejo cepiva.

Človeški imunski sistem se je sposoben boriti in premagati najrazličnejše viruse in bolezni, a jih mora za to prej seveda poznati. Spozna pa jih lahko samo na dva načina.

Poglejmo kako delujejo cepiva

Omenili smo, da je človeško telo oziroma imunski sistem edinstven in zares močan v boju proti veliko boleznim. A da se lahko proti virusom bojuje, jih mora prej dobro poznati. Prvi način kako se spoznati z virusom je tako da človek zboli. Navadno gre pri korona virusih za blažje oblike in jih telo v razumnem času samo odpravi. A ne vedno. Zato poglejmo kako delujejo cepiva.

S cepivom se v telo zdravega človeka vnese majhno število šibkega virusa, ki v telesu sproži obrambni mehanizem. Imunski sistem prepozna vsiljivca, a ga še ne pozna. Tu pride bistvo tega kako delujejo cepiva. Sedaj so na vrsti celice ubijalke, oziroma protitelesa. Ta preučijo virus in ga sčasoma obvladajo. Seveda lahko pri tem pride do zamika in vmes nastane nekaj reakcij, a vsekakor manj kot pri polni različici virusa.

Ko se telo enkrat uspešno spopade z virusom in ga premaga, se v imunski spomin vtisne DNK virusa, ki bo naslednjič nemudoma prepoznan, napaden in odstranjen iz telesa.

Zdaj vemo kako delujejo cepiva

Res je, vemo kako delujejo cepiva in na prvi pogled je vse skupaj videti precej enostavno. A trik je, da so ljudje zaradi dostopa do velikega števila informacij (in dezinformacij) postali sila nezaupljivi. Čeprav nam je marsikaj jasno in je znanost tako zelo napredovala, da bi ji morali zaupati, pa žal to še vedno ne drži povsem.

Čeprav denimo vemo kako delujejo cepiva, pa nekateri takšno razlago zavračajo in ves čas iščejo neko zaroto. Največkrat je v prvem planu zaslužek farmacevtskih podjetij. Res je, v tem poslu se vrti veliko denarja, saj tudi same raziskave veliko stanejo. A vprašajmo se, zakaj bi nam želeli namerno škodovati.

Pa pustimo teorije zarote nekoliko ob strani in poglejmo raje v prihodnost. Cepiva nas spremljajo že od malih nog. Z njihovo pomočjo nismo zboleli za nevarnimi boleznimi kot so ošpice, rdečke in mumps. Ni kaj, reči moramo da cepljenje deluje in varuje naša življenja in zdravje.

Tagovi:

Vrste znanosti

Vrste znanosti

Če se sprašujete ali poznamo različne vrste znanosti, ali pa je znanost samo ena, naj takoj povemo, da je različnih vej znanosti kar precej. Pa poglejmo za začetek kaj znanost sploh je. Ko govorimo o

Kako deluje letalo

Kako deluje letalo

Ljudje so že od nekdaj sanjali o tem, da bi leteli. Iz zgodovine je znanih kar nekaj poizkusov, ko so si posamezniki želeli pri tem pomagati z improviziranimi krili. Nekaj poizkusov se je končalo tudi

Je življenje tudi na drugih planetih

Je življenje tudi na drugih planetih

Da bi preverili ali je življenje tudi na drugih planetih, se bomo morali zateči k zadnjim ugotovitvam naših astronomov in raziskovalcev. Pokukati pa bomo morali tudi drugam, saj vseh odgovorov pri ura