Težave s spanjem

Težave s spanjem

Imate težave s spanjem?

Človeško telo za svoje popolno funkcioniranje nujno potrebuje kvaliteten spanec. To pomeni, da spimo vsaj 7 do 8 ur na noč. Kaj pa, če se pojavijo težave s spanjem? Seveda ni to nič neobičajnega in je povsem normalno, da imamo za seboj kakšno slabo noč ali dve. Stres, obveznosti, luna in še bi lahko naštevali.

A takšno stanje nikakor ne sme trajati predolgo saj lahko uničujoče vpliva na naše zdravje. Na začetku se osebi, ki ima težave s spanjem prične porajati razdražljivost, utrujenost in slabšanje koncentracije. Če takšno stanje traja dlje časa, pa se lahko pojavijo tudi drugi simptomi kot so; slabost, depresija, brezvoljnost in nekateri fizični signali.

Na koncu vse skupaj vodi do nastanka različnih bolezni in čeprav znanstveniki danes še vedno ne znajo pojasniti zakaj pravzaprav nujno potrebujemo spanec, je jasno, da lahko brez njega pride celo do usodnih posledic za naše življenje. Kronično pomanjkanje spanca lahko človeka na koncu celo ubije.

Kako rešiti težave s spanjem?

Težave s spanjem niso nobena novost in redkokdo jim lahko uide. Če gre zgolj za nekaj epizod, to niti ni zaskrbljujoče, precej slabše pa se piše tistim ki iz noči v noč ostajajo budni in se ne naspijo niti podnevi. Težave s spancem je potrebno rešiti takoj na začetku sicer se lahko pojavi kronično stanje, ki pa ga ni več tako tako enostavno obvladati.

Ne glede na to kako ste bili vajeni doslej, se navadite nekega novega reda. Pojdite spat pred 22h in pred tem pogasnite vse luči, televizijo, telefon in tablico pa pustite precej dlje od postelje. Naj vam budilka ne bo izgovor. Kupite si poceni budilko, telefon pa uporabljajte podnevi za tisto kar ga pač potrebujete. Težave s spanjem povzročajo prav digitalne naprave.

Modra svetloba, ki seva iz pametnih mobilnih naprav možgane prepričuje, da je zunaj še vedno dan, zato se še niso pripravljeni odreči budnemu stanju. To si vsekakor zapomnite.

Hrana in težave s spanjem

Težave s spanjem pa lahko povzroči tudi nepravilno prehranjevanje. Po eni strani tu govorimo o preveč začinjeni, pekoči ali mastni hrani, ki je bila zaužita tik pred spanjem. Ne glede na to, ali se odpravljate spat ali ne, bo vaš prebavni sistem delal s polno paro, zaposleni pa bodo tudi možgani. To pomeni, da se boste zjutraj prebudili precej utrujeni in nenaspani, saj ponoči ne boste dosegli prave faze za spanje.

Hrana in težave s spanjem niso nič novega. Prav zato je več kot jasno, da je potrebno jesti vsaj eno uro preden se odpravimo v posteljo. Pri tem pa upoštevati tudi, da se zvečer zaužije samo lahko hrano, ter morda skodelico kakava, ali pa pomirjujočega čaja z medom.

Nikakor ne smete piti močnih čajev, ki vsebujejo snovi za budnost, kot tudi ne kave, ali pa denimo kokakole. Res pa je, da tudi lačni ne smemo spat, saj nam lahko spanec krajša tudi neznosna lakota.

Tagovi:

Lepi zobje

Lepi zobje

V prvi vrsti povejmo, da lepi zobje niso zaželeni zgolj zaradi lepšega videza, pač pa pomenijo tudi, da je naša ustna higiena na ustreznem nivoju. Če za hip pozabimo na estetiko, moramo povedati, da j

Kaj jesti

Kaj jesti

Vsak dan imamo kupe opravkov in obveznosti, pri čemer pa se velikokrat pripeti, da pozabimo na hrano. In kaj jesti, ko nam zmanjka idej ali časa? V prvi vrsti moramo misliti nase in na svoje zdravje.