Kaj jesti

Kaj jesti

Ko ne vemo kaj jesti

Vsak dan imamo kupe opravkov in obveznosti, pri čemer pa se velikokrat pripeti, da pozabimo na hrano. In kaj jesti, ko nam zmanjka idej ali časa? V prvi vrsti moramo misliti nase in na svoje zdravje. Občasne pregrehe s kakšno hitro hrano nam seveda ne bodo škodovale, prav koristne pa tudi niso. Vsekakor moramo gledati na to, da se prehranjujemo zdravo in predvsem, da na hrano ne pozabimo.

Na ta način namreč pozabljamo nase in na svoje telo. Poglejmo kaj jesti, ko nam tisti dan manjka še kakšna ura v dnevu. Seveda lahko preverimo hladilnik in pomislimo, ali je v njem dovolj sestavin za hitro kosilo. Prav tako pa smo bili morda pred tem pridni in si kaj pospravili v zamrzovalno skrinjo.

Če nič od tega ne drži pa je še vedno na voljo možnost pripraviti hiter, zdrav in okusen obrok. Nekaj trakcev popečenega piščanca na mešani solati z jogurtnim prelivom in kos polnozrnatega kruha vam bo zagotovo v slast.

Kaj jesti za zajtrk?

Ko ne vemo kaj jesti za zajtrk je najbolje pomisliti na to koliko energije bomo v kratkem potrebovali. Če delate na fizično zahtevnem mestu, pred tem morda še pešačite do službe, si vsekakor privoščite konkreten obrok. Zjutraj bi morali nabolje jesti zato naj vam ne bo težko vstati malce prej, si speči jajca in malo slanine, ali pa pripraviti kaj drugega.

Vaše telo vam bo hvaležno, saj bo energijo pridobljeno s to hrano zagotovo potrebovalo. A kaj jesti, če nismo za “težje” zajtrke. Nikoli ne boste zgrešili s kosmiči, ki naj ne bodo sladkani. Lahko si jih pripravite z mlekom ali pa jogurtom, v katerega vmešate nekaj koščkov sadja, še bolje oreščkov, ter osladite z naravnim medom.

Na ta način boste dobro pripravljeni na izzive, ki vas čakajo. Izognite pa se sladkim sadežem kot je denimo banana, ki vam bo dala zgolj trenutni zagon, potem pa boste kmalu občutili padec energije za delo.

Kaj jesti pred tekom?

Seveda pa so poleg tistih, ki težje vstanejo zjutraj med nami tudi takšni, ki vstanejo zelo zgodaj. Celo takšni, ki pred odhodom v službo redno tečejo. Če ste tekač in se sprašujete kaj jesti, da boste imeli dovolj energije za tek in vse ostalo, morate najprej izračunati koliko kalorij boste porabili s tekom.

Odličen zajtrk za tekače bodo ovseni kosmiči s čokolado in cimetom. Prav tako boste za dovolj energije poskrbeli če si boste privoščili od 3 do pet jajc in zaužili še nekaj popečene zelenjave. Za ženske velja kakšno jajce manj, za moške pa kar 4 ali 5. Zdaj imate nekaj idej kaj jesti pred tekom.

Tekači vsekakor potrebujejo močan zajtrk, ki bo njihovemu telesu dal pravo energijo za tek. Izogibajte se praznim sladkorjem in premastnim jedem, ki bi vam obvisel v želodcu. Med tekom si tega vsekakor ne želite, kot tudi ne slabega občutka po opravljenjem jutranjem treningu. Pa dober tek!

Tagovi:

Lepi zobje

Lepi zobje

V prvi vrsti povejmo, da lepi zobje niso zaželeni zgolj zaradi lepšega videza, pač pa pomenijo tudi, da je naša ustna higiena na ustreznem nivoju. Če za hip pozabimo na estetiko, moramo povedati, da j

Zakaj jesti zajtrk

Zakaj jesti zajtrk

Da bi človek lahko funkcioniral v vsakodnevnem življenju, mora jesti. Skozi hrano namreč naše telo dobi vsa potrebna hranila, vitamine in minerale, zato je zelo pomembno, da se zavedamo pomena prehran