Lepi zobje

Lepi zobje

Zakaj so lepi zobje tako zaželeni?

V prvi vrsti povejmo, da lepi zobje niso zaželeni zgolj zaradi lepšega videza, pač pa pomenijo tudi, da je naša ustna higiena na ustreznem nivoju. Če za hip pozabimo na estetiko, moramo povedati, da je od zdravja naših zob odvisno tudi splošno zdravje in počutje. Zobna gniloba namreč lahko nakazuje na težave, ki jih utegnemo imete še kje drugje kot v ustih.

Prav tako se lahko nezdravljena gniloba, ki je posledica kariesa, skozi krvni obtok preseli kamorkoli in povzroči težave na povsem drugi lokaciji. Lepi zobje torej niso zgolj za lepši nasmeh, pač pa za lepšo celotno zdravstveno sliko.

Seveda si jih želimo tudi zaradi nas samih in naše samozavesti. Precej lažje je stopiti med ljudi, če so tvoji zobje lepi in urejeni, ter je nasmeh tako zares naraven in prijeten. Skrb za zobe je tako ena tistih brez katere ne gre. Umivanje zob je rutina, ki jo opravljamo vsaj trikrat na dan.

So lepi zobje samo beli?

Na tem mestu bi se težko strinjali, da so lepi zobje samo tisti najbolj beli. Zavedati se moramo da naravna barva zob vsekakor ni snežno bela, pač pa nekoliko bolj mlečna, ali denimo temno bela (če to sploh lahko rečemo). Ljudje, ki hrepenijo po sijoči belini svojih zob, jih polirajo z različnimi pastami in preparati, se ne zavedajo, da na ta način svojim zobem dejansko škodujejo.

S pretirano uporabo agresivnih belil in polirnih past lahko namreč uničimo sklenino, kar pa napoveduje težave. Lepi zobje tako postanejo skeleči in boleči, nasmešek pa precej kisel. Če že, potem se na beljenje zob odpravimo k zobozdravniku, ki bo znal ustrezno opraviti s tem delom in tudi svetovati za naprej.

Prva naloga vsakega posameznika pa je, da se sprijazni z dejstvom, da vsi ljudje enostavno ne moremo imeti enako belih zob po naravni poti. Prav zato ni nobene potrebe, da bi jim s pretiranimi posegi bolj škodovali kot koristili.

Lepi zobje in obarvanost

Ko pomislimo na to kako lepi zobje nastanejo, se moramo hkrati zavedati tudi kako jih delamo tudi manj privlačne. Na obarvanost naših zob namreč močno vpliva kajenje zaradi česar postanejo močno porumeneli, ali celo rjavi. Enak učinek nanje ima tudi pretirano pitje kave in sladkih pijač. Prav zato je potrebno redno čistiti svoje zobe in to početi na pravilen način.

Če vas zanimajo samo lepi zobje potem jih morate skrbno očistiti vsaj zjutraj, po kosilu in pred spanjem. Seveda pa je še bolje, če si zobe očistite po vsaki jedi, po pitju kave in sladkih pijač pa vsaj splaknete z vodo. Tako je, tudi to pomaga. V nadaljevanju pa še en nasvet glede pritja sladkih pijač.

Če se že ne morete upreti in na zmenku spijete kakšno sladko zadevo, predlagamo da pri tem uporabite slamico, saj bo na ta način pri pitju prišlo najmanj kontakta pijače z vašimi zobmi. Morda celo nič.

Tagovi:

Kaj jesti

Kaj jesti

Vsak dan imamo kupe opravkov in obveznosti, pri čemer pa se velikokrat pripeti, da pozabimo na hrano. In kaj jesti, ko nam zmanjka idej ali časa? V prvi vrsti moramo misliti nase in na svoje zdravje.

Zakaj jesti zajtrk

Zakaj jesti zajtrk

Da bi človek lahko funkcioniral v vsakodnevnem življenju, mora jesti. Skozi hrano namreč naše telo dobi vsa potrebna hranila, vitamine in minerale, zato je zelo pomembno, da se zavedamo pomena prehran