Koliko vode je na svetu

Koliko vode je na svetu

Veste koliko vode je na svetu?

Zemlja je planet na katerem se nahaja ogromno vode. Tako slane kot sladke, a voda je prav tisti gradnik življenja brez katrerega ne bi bilo ne živalstva, rastlinstva in seveda ljudi. Ampak ali vemo koliko vode je na svetu? Seveda vemo. Sicer morda ne povsem natančno, a precej blizu. Zaloge vode ločimo na sladko in slano.

Slana je seveda tista v morjih in slanih jezerih, sladka pa tista, ki je tako nujno potrebna za nas. Neka približna, a dokaj točna ocena o tem koliko vode je na svetu, pravi, da je te tekočine za 70% planeta. Gre za tanko plast celotnega planeta seveda. Večina vode pa predstavlja oceane in sicer skoraj 97%.

Ko govorimo o količini vode na svetu, se moramo obenem zavedati, da se ta ne nahaja zgolj v morjih, rekah in potokih. Najdemo jo še marsikje drugje, v različnih agregatnih stanjih, a nič manj pomembno za nas in za naš planet.

Koliko vode je na svetu razen v morjih in rekah?

Kot smo že omenili, se voda ne nahaja zgolj v oceanih, rekah in potokih. Pa ne mislimo na tisto vodo, ki tiči v ceveh naših hiš in priteče iz pipe. V tem primeru gre seveda za zajetja sladke vode, kar se nanaša na podtalnico, ki se pod zemljo znajde na različne načine. Deževnica pronica skozi več plasti zemlje in peska, ter se na ta način očisti. A koliko vode je na svetu, ki je primerna za pitje?

Ne želimo vas strašiti s podatkom in odgovorom na vprašanje koliko vode je na svetu, a resnici je potrebno pogledati v oči. Res drži tudi dejstvo, da je vode načeloma ogromno, a tiste pitne je zgolj za 1% od celotne količine. Se sliši strašljivo? Na nek način tudi je, saj se doma v Sloveniji niti ne zavedamo kako bogata država smo.

Tarnamo, da pri nas ni zlata ali nafte, a po drugi strani imamo na voljo pitno vodo iz pipe kar v mnogih državah sveta ni samoumevno. In pitna voda je zagotovo največje bogastvo človeštva.

Zdaj vemo koliko vode je na svetu

Verjetno smo se precej približali odgovoru na vprašanje koliko vode je na svetu, a veliko vprašanj še obstaja. Kje vse se še skriva voda? Voda se nahaja denimo v ozračju in oblakih, kar se v posebnih pogojih spremeni v dež ali druge oblike padavin (toča, sneg), kar pomeni, da voda na ta način prispe na površje zemlje kjer se steka v podzemne vode, ali reke in morja.

Veste koliko vode je na svetu zgolj v ledenikih? Na žalost je dejstvo, da se ledeniki topijo hitreje kot kdajkoli kar povzroča globalno segrevanje, to pa vodi v velike vremenske spremembe in katastrofe. Morda še en ne preveč vzpodbuden podatek. Od tistega 1% pitne vode, ga je največ prav tam.

Nekatere raziskave kažejo, da je pitne vode v vseh agregatnih stanjih na planetu vendarle nekoliko več in to 3%. Več kot jasno je, da moramo s planetom in vodo ravnati bolj odgovorno kot to počnemo v zadnjem času.

Tagovi: