Kako je nastal kip Svobode

Kako je nastal kip Svobode

Poglejmo kako je nastal kip Svobode in zakaj

Amerika je znana kot priseljenska država, ki so jo po večini naselili priseljenci iz Evrope pa tudi iz drugih držav sveta. Ta raznolikost je danes simbol Amerike, pa čeprav velikokrat tudi kamen spotike. Prav v pozdrav priseljencem stoji v newyorškem pristanišču velik kip. Zato nas zanima kako je nastal kip Svobode in zakaj.

Kip je izdelal francoski kipar Frederic August Bartholdi, francosko ljudstvo pa ga je Američanom poklonilo leta 1886 ob stoti obletnici neodvisnosti Združenih Držav Amerike. Kako je nastal kip Svobode, nas seveda zanima tudi s plati same izdelave, kajti gre za ogromno skulpturo, ki v višino meri kar 46 m.

Če pa bi merili od tal do bakle pa kar 93 m. Kot zanimivost lahko povemo, da je kipar, ki je kip izdelal, pričel z delom tako da se je lotil izdelave desne roke z baklo in glave. In to še celo prej, preden je bil narejen dokončen načrt kipa.

Pot do tega kako je nastal kip Svobode

Ko pomislimo na veličino tega kipa in kdaj je bil izdelan se seveda upravičeno sprašujemo kako je nastal kip Svobode. Nekaj malega smo že razkrili, v nadaljevanju pa vam zaupamo še ostalo. Prej omenjena roka z baklo je bila razstavljena in so obiskovalci lahko plezali na njo, ter iz bakle opazovali celotno razstavo.

Kip je na ta način pričel dobivati prave obrise, pa čeprav je šlo sprva samo za roko. Ampak kako je nastal kip Svobode, če je bila najprej samo roka? Neverjetno, a roka je bila več let v ZDA preden se je vrnila nazaj v Francijo in se združila s preostalim delom kipa.

Ker je bil podvig izjemno drag in je bilo potrebno kip tudi prepeljati v ZDA, so osnovali poseben odbor, ki je skrbel za to plat postavitve kipa. Denar so zbirali tudi tako, da je bila denimo na razstavi v Franciji nekaj časa razstavljena samo glava kipa. Izjemen projekt!

Zdaj vemo kako je nastal kip Svobode

Tako, zdaj vemo kako je nastal kip Svobode in kako je nastajal, ne vemo pa še kako je prispel v ZDA in kako so ga postavili na svoje mesto. Kot rečeno, je namen kipa, da pozdravi priseljence, ki v New York pripotujejo na ladjah in se ustavijo prav tistem pristanišču.

Kip so postavljali postopoma in sicer so najprej zgradili podstavek, nakar je bilo potrebno postaviti poseben stolp s pomočjo katerega so nato kip sestavljali po kosih vse do glave. Vse ni šlo po načrtih, saj se je morala ekipa boriti tudi s hudimi kritikami glede stroškov, ki jih je bilo treba pokriti. Vemo kako je nastal kip Svobode, a ne vemo kaj vse se je še dogajalo v ozadju.

Kip so slovestno predstavili oktobra leta 1886 z državno parado katero si je bojda ogledalo do milijon ljudi. Sočasno so potekale tudi demonstracije sufražetk, ki so protestirale za več pravic žensk in volilno pravico.

Tagovi: