Grajenje zaupanja

Grajenje zaupanja

Grajenje zaupanja med partnerjema

Ko se dve osebi spoznata in sčasoma začutita, da med njima tli ljubezen, se prične njun odnos razvijati in rasti. Pri tem pa ključno vlogo odigra tudi grajenje zaupanja. Težko se namreč z nekom preseliš pod isto streho, če mu v popolnosti ne zaupaš. A zaupanje ne pride preko noči. Potrebno ga je zgraditi z dejanji in se dokazati kot vreden zaupanja.

Grajenje zaupanja temelji na neprestanem delu v partnerskem odnosu. Gre za izkazovanje ljubezni, da si točen in natančen, ter da svojemu partnerju v nobenem trenutku ne daš povodoa za to, da bi bil ljubosumen. Če nekaj obljubiš, potem to naredi. Pa ne gre zgolj za zaupanje med partnerjema. To se prične že med prijatelji in sodelavci denimo.

A ker govorimo o partnerskem odnosu, potem povejmo, da brez zaupanja, lepega partnerskega odnosa ne gre pričakovati. Šele ko si partnerja v popolnosti zaupata, lahko rečemo, da sta na točki, ko lahko gradita dom in družino.

Kako poteka grajenje zaupanja?

Grajenje zaupanja se prične že povsem na začetku poznanstva. Kot že rečeno, zelo pomembno je, da na zmenek ne zamujaš. S tem daš bodočemu partnerju vedeti, da si oseba vredna zaupanja, a to seveda še ni vse. Ko enkrat postaneta par, je potrebno grajenje zaupanja nadgraditi na različne načine.

Za začetek se to stori tako, da se izpolnjuje zastavljene obljube in zaupa tudi partnerju. Ta del je še kako pomemben, saj če ne boste zaupali svojemu partnerju, tudi on ne bo mogel zaupati vam. Največja napaka bi bila, če partnerju ne bi zaupali zaradi svojih slabih izkušenj iz preteklosti.

Pozabite nanje in se usmerite v sedanjost ter prihodnost. Nasproti sebe imate osebo s katero se šele spoznavata in na noben način ne more vsebovati vzorcev vaših predhodnih partnerjev. Če se navkljub trudu ne boste zmogli izviti iz primeža ljubosumja in nezaupanja, pa se s partnerjem vsaj odkrito pogovorita. Pogovor vedno pomaga.

Grajenje zaupanja na iskrenosti

Iskrenost je tista, ki bo med partnerjema vzpostavila tisto čvrsto vez, ki jo prinaša grajenje zaupanja. Če se vam zdi, da si s partnerjem končno povsem zaupata, pa si morata dati tudi malce svobode. Vsekakor ni priporočljivo ves čas stati za njegovih hrbtom in ga vsako minuto preverjati po telefonu kje se nahaja.

Grajenje zaupanja izhaja tudi iz tega. Če partnerju ne zaupate, da vam je povedal po pravici, potem bo takšno vedenje vajin odnos zgolj pokvarilo. Tega si seveda ne želite in ne smete privoščiti, če želite obdržati zvezo. Ni vedno lahko, a težke trenutke je potrebno prebroditi skupaj. Prav to je temelj zaupanja.

Skozi iskren pogovor in tudi skozi priznavanje lastnih napak. Precej bolje kot totalno zanikanje, ki navadno vodi v prepir, ta pa kaj hitro preraste v resne težave, ki lahko ogrozijo vajin partnerski odnos. Medsebojno zaupanje je torej ključ do uspešnega ljubezenskega razmerja in vrata do srečne družine.

Tagovi: