Svetovna čudesa

Svetovna čudesa

Kaj so svetovna čudesa?

Za začetek odgovorimo kaj so svetovna čudesa. Gre za kraje na našem planetu, ki so tako izjemni, ali pa se tam nahaja kakšna neprecenljiva zgodovinska zgradba, da jo imenujemo za svetovno čudo. Eno od teh čudes so vsekakor piramide v Gizi. Arheologi in znanstveniki še danes natančno ne vedo kako so jih zgradili in ali so bile res namenjene zgolj kot zadnje počivališče za faraone.

O tem kaj so svetovna čudesa bi lahko dolgo debatirali, a mi se ne bomo omejili samo na tista nekako uradna priznana, pač pa bomo pokukali marsikam. Eno od čudes tega sveta je tudi Eifflov stolp v Parizu. Gre za kovinsko konstrukcijo, ki stoji na tako imenovanem Marsovem polju in je skupaj z anteno visoka kar 324m.

Najvišje nadstropje se nahaja na 273 m, streha pa pri 300, 65m. Radijski stolp je danes namenjen turističnim ogledom, na vrh pa se lahko popeljete kar z dvigalom. Razgled je čudovit.

Svetovna čudesa in njihov sloves

Nekako smo vajeni, da vedno omenjamo svetovna čudesa in številko 7. Pa poglejmo katere se še uvrščajo na ta seznam. Ko omenjamo seznam sedmih čudes tega planeta, ki jih je ustvaril človek seveda ne moremo mimo kitajskega zidu, ki v celoti meri neverjetnih 21. 196 kilometrov. Zid je gradilo kar milijon ljudi!

Pa poglejmo še neka druga svetovna čudesa. Machu Picchu, ki se nahaja v Peruju je prav tako ena izmed točk, ki navdihuje turiste iz celega sveta. Omenjeno mesto naj bi bilo zgrajeno okoli leta 1450 in je še danes pojem gradbeništva, ter velik misterij glede tega kako je zahtevna gradnja na tej višini sploh potekala.

Pri čudesih gre navadno za obsežne gradnje in mednje vsekakor sodi tudi rimski Kolosej. Zgrajen je bil proti koncu prvega stoletja našega štetja in je izjemen spomenik rimski kulturi in znanju. Morda neverjetno, a dogajanje v Koloseju si je lahko naenkrat ogledalo kar neverjetnih 80. 000 ljudi.

Svetovna čudesa narave

Pa pustimo malce svetovna čudesa, ki jih je zgradil človek in pokukajmo v naravo. Ta kaže svojo moč iz dneva v dan, kot tudi lepote s katerimi nas navdihuje. Ena izmed neverjetnih naravnih stvaritev je za vse nas življenjsko pomemben amazonski pragozd. Rečemo mu tudi pljuča planeta, saj proizvaja enormne količine kisika, ki ga nujno potrebujemo. Amazonski pragozd se razteza čez 8 držav in meri kar okoli 5. 500. 000 m2.

Kaj pa svetovna čudesa narave v Sloveniji? Nikakor ne smemo pozabiti naše izjemne in svetovno znane Postojnjske jame. Doslej je bilo raziskanih že 24. 340m rovov, kar pa še nikakor ni zadnja številka. V jami prebiva tudi izjemna in zelo redka jamska človeška ribica, ki je skupaj s kapniki in drugimi lepotami pravi magnet za številne turiste iz celega sveta.

Tako, obdelali smo nekaj izjemnih čudes sveta, a je več kot jasno da jih je še ogromno. Celo toliko, da bi lahko naštevali več dni skupaj.

Tagovi: