Otroci in denar

Otroci in denar

Otroci in denar gredo skupaj?

V svetu starševstva je vedno veliko veselja, a tudi nekaj strahov. Ena izmed dilem, ki se pojavlja pa je, ali gredo skupaj otroci in denar. V resnici pa sploh ne gre za to vprašanje, pač pa kdaj otroka seznaniti z denarjem in na kakšen način. Vemo da denar lahko človeka pokvari, kaj šele stori otroku, ki ne zna ravnati z njim.

Prav zato je navajanje otroka na denar ključnega pomena za njegovo poznejše življenje. Pričnemo lahko že zelo zgodaj na način, da mu kupimo hranilnik, v katerega mora nato metati kovančke, ki si jih prisluži na različne načine. Otroci in denar gredo skupaj le toliko kolikor jim o tem povemo odrasli.

Ko babica in dedek dasta za sladoled, ali pa starši kakšno nagrado, morda žepnino, je nujno, da se zaveda kako pomembno je na denar gledati dovolj resno in ga ne takoj v celoti zapraviti. S tem ko otroka naučimo o prihrankih, mu damo dobro podlago za kasneje.

Ko otroci in denar niso za skupaj

Pod rubriko otroci in denar moramo obvezno prišteti tudi težave. Starši, ki ne dajo veliko pozornosti na to kako njihov otrok razmišlja o denarju in kako z njim ravna, bodo imeli vsekakor težave. Vsak pridobljen kovanček ali bankovec ne smeta romati v trgovino. Otroku je potrebno priučiti, da denar sicer je njegov, a mora z njim ravnati plemenito.

Naučiti ga je potrebno, da si postavi višje cilje. Denimo, da prihrani za nekaj večjega, dražjega. Kakšno igračo, ki si jo želi, ali pa nakup kakšne igre in podobno. Še bolje pa bo seveda, če ga boste usmerili k bolj plemenitim ciljem. Morda skrbi za žival, ali pa k nakupu nečesa z dodano vrednostjo. Otroci in denar lahko v tej kombinaciji tudi veliko pridobijo.

Če se bo otrok naučil, da je denar tam zato, da se ga koristno uporabi, bo pred nakupom vedno dvakrat premislil kaj si bo privoščil zanj. Pa tudi lažje mu ga boste izročili.

Otroci in denar naj ne bodo eno

Kaj natanko mislimo ko rečemo naj otroci in denar ne bodo eno? Otroka se nikoli ne sme naučiti, da je denar vse kar obstaja in kar potrebuje za življenje. Človek z veliko denarja še ni zdrav in srečen. Po drugi strani pa ga potrebujemo, sicer ne moremo preživeti v sevtu kjer se vse plača.

Zelo pomembno je, da otrok do denarja razvije spoštovanje in določeno mero tolerance. Najprej se mora zavedati, da je do denarja težko priti in je zanj potrebno trdo delati. Prav od tod tudi spoštovanje. Ko otroci in denar enkrat pridejo skupaj je potrebno, da starši odigrajo svojo vlogo.

Prav tako jih peljejo v banko, pokažejo kako deluje sistem in kje bo njihov denar na varnem počakal, da ga bo več. Na ta način se otroci spoznajo tudi z bančništvom in ekonomijo, ter dojamejo, da se denarja ne pobira po tleh. Še vedno pa ni povsem jasno kdaj je dobro pričeti s finančnim izobraževanjem. Verjetno povsem odvisno od dojemljivosti posameznega otroka.

Tagovi: