Kdo je izumil denar

Kdo je izumil denar

Poglejmo kdo je izumil denar

Danes si bomo ogledali kako je nastala naša današnja družba, ki sloni na ekonomiji povezani z denarjem in tudi to, kdo je izumil denar. Sprva je trgovanje med ljudmi potekalo precej drugače kot je to v navadi danes. Ljudje so si namreč med seboj izmenjevali različne dobrine za katere vrednosti so se dogovorili ob vsaki priložnosti posebej.

Tako so menjali meso za zelenjavo, sadje, zlato, srebro, posode in podobno. A ko se vprašamo kdo je izumil denar, moramo omeniti, da tega zagotovo ne ve nihče. Denar so namreč izumili ljudje sami potem, ko so pričeli vrednotiti srebro, zlato in druge kovine.

Prav iz kovin so naredili prve kovance na katerih je bil odtis kralja in lokacije kar je potrjevalo pristnost denarja. Kovanci pa so bili vredni le toliko, kolikor je bila vredna kovina iz katere so bili narejeni. Tako, denar je bil rojen, bojda nekje na območju današnje Turčije kmalu pa so ga pričeli uporabljati tudi v Grčiji.

Ne vemo kdo je izumil denar a ga uporabljamo še danes

Čeprav ne vemo kdo je izumil denar, pa je jasno da gre za izum ali iznajdbo, ki je v uporabi še danes. Kasneje se je denar pričel tiskati tudi na papir, kar je kovance in kovine postavilo nekoliko na stran. Bilo bi precej težko vsak dan sproti vrednotiti kovance po zlatu katerega cena vsakodnevno niha.

Sistem papirnatega denarja so razvili Kitajci, ki so na papir tiskali potrdila o tem, da imajo nekje shranjeno določeno vsoto denarja in so na ta način lahko do njega prišli kjerkoli so jim to omogočali, le da so potem prejeli novo potrdilo o zadnjem stanju. Se sliši kot banka kajne? Sedaj vemo vsaj kdo je izumil denar v papirnati obliki.

Morda ste pred tem že kdaj slišali, da so na podoben način poslovali vitezi križarji, kar tudi drži. Le da pri tem seveda niso bili prvi. Na podoben način so shranili svoje zlato in druge vredne reči pri tako imenovani “banki” in dvignili premoženje enake vrednosti povsem drugje.

Kdo je izumil denar v plastični obliki

Ko se sprašujemo kdo je izumil denar v plastični obliki seveda mislimo na plačilne in kreditne kartice. Prva ideja o plačilni kartici se je porodila poslovnežu leta 1949, ko je v zadregi ugotovil, da v žepu ni denarnice, saj je ta ostala doma. Situacijo je rešila njegova žena, a mu dogodek ni dal miru in je tuhtal o tem kako urediti plačilo na drugačen način kot s prenašanjem gotovine naokrog.

Porodila se je ideja o plačilni kartici. Takrat sicer še na način, da je šlo bolj za odloženo plačilo kot prenos denarja, saj je bila kartica iz kartona. Vendarle pa se je kasneje finančni svet povsem spremenil. Danes tako poslujemo tudi preko spleta, prišle so celo kriptovalute. Morda je nekoliko bolj jasno kdo je izumil denar, a še bolj je jasno, da se tu ne bomo ustavili.

Naša družba bo še vedno napredovala in spreminjala svoje plačilne navade. Kam pa bo vse skupaj zavilo, pa je zavito v tančico skrivnosti.

Tagovi: