Kdaj je potrebna menjava gum?

Kdaj je potrebna menjava gum?

Kdaj je potrebna menjava gum?

Avtomobil je del praktično vsakega gospodinjstva, v veliko primerih, pa ima družina tudi dve vozili ali več. Da bi se na cesti počutili in ostali varni mora biti vozilo brezhibno, kar hkrati pomeni, da mora biti obuto v kvalitetne in primerne pnevmatike. Če so te slabe, bo potrebna menjava gum. Pnevmatike so namreč edini stik vozila z voziščem, zato je ključnega pomena, da so te v dobrem stanju. Prav tako, pa je potrebna menjava gum v določenih obdobjih leta.

Poznamo namreč letne, zimske in celoletne pnevmatike. Da bi te zadostile zakonodaji morajo imeti določeno globino profila. V nasprotnem primeru nas ob morebitni policijski kontroli čaka kazen, še huje pa se pripeti, če zaradi neustreznih pnevmatik povzročimo prometno nezgodo. Takrat kazen ni zgolj finančna, pač pa tudi materialna škoda in v najslabšem primeru poškodba ali celo smrt. Pnevmatike so definitivno nekaj na čemer ne smemo hraniti denarja, ampak poskrbeti, da so na avtu zgolj najboljše.

Če ni profila je potrebna menjava gum

Da je menjava gum potrebna nas opozori premalo profila na njih. Za letne pnevmatike velja, da imajo nove okoli 8 do 9mm globok profil, ki se sčasoma niža. Ob morebitni policijski kontroli lahko policist ta profil izmeri in v kolikor ne dosega vsaj 1,6mm, vas čaka kazen. Pri zimskih velja, da je menjava gum potrebna, ko dosežemo mejo 3mm. Sami lahko globino profila enostavno preverimo z evro kovancem, saj zunanji obod nekako ustrezna minimalni globini profila.

Dodajmo še, da mora biti globina ustrezna po celotnem obodu pnevmatike in ne zgolj na enem mestu. Dejstvo je, da smo nekateri tudi malce leni ali lahkomiselni in zimskih gum po koncu zime ne zamenjamo. Če se na teh pnevmatikah vozimo tudi poleti pomeni, da bo prišlo do večje obrabe, saj je material precej mehkejši od tistega za letne gume, hkrati pa zaradi izrazitega profila porabimo tudi več goriva. Gume so med vožnjo tudi precej glasne.

Naj bo menjava gum redna

Že res, da menjava gum s seboj prinaša kar nekaj stroškov. Nemalokrat se zgodi, da za gumo odštejemo 100 ali 200 evrov, a to je v primerjavi s posledicami v primeru, da se nam kaj zgodi nizek znesek. V Sloveniji velja, da je menjava gum za zimo obvezna po zakonu na 15.11., medtem ko lahko letne namestimo 15.3. oziroma skladno z vremenskimi razmerami. Če je kljub pomladi zunaj še mrzlo in sneženo, so zimske pnevmatike seveda dlje na vozilu.

Če je nakup novih pnevmatik za vas prevelik strošek vam lahko pomagajo hitri krediti s katerimi v nekaj mesecih odplačate večjo vsoto, ki bi bila za vas sicer problem. Na prvo mesto vedno postavite varnost. Najbolje bo, da kupite nove letne in zimske pnevmatike ter jih zamenjate, ko pride čas za to. Obstajajo pa še celoletne, ki se zadovoljivo obnesejo, če na cesti ni veliko snega in temperature ne padejo pod -15 stopinj.

Tagovi: