Kateri zobni aparat izbrati

Kateri zobni aparat izbrati

Kateri zobni aparat izbrati?

Zobje so izjemno pomembni za naše zdravje, normalno prehranjevanje in tudi za samozavest. V prvi vrsti zdravje zob določa ali bomo lahko jedli vso hrano in jo zgrizli tako, da bo imel prebavni sistem potem lažje delo. Prav tako zdravje zob kaže zdravstveno sliko nekaterih drugih organov in področij. Nemalokrat pa ne rastejo kot bi morali in je v ta namen treba uporabiti zobni aparat. Ti se kar precej razlikujejo med seboj in končno imamo na voljo dovolj izbire.

Če je bil nekoč zobni aparat na voljo v le eni verziji in je bil zelo moteč, se ga lahko danes pošteno skrije. Med otroci in mladino so postali popularni do te mere, da starše velikokrat čaka kakšen hitri kredit, da jim zadovoljijo, saj je morda deformacija njihovih zob premajhna, da bi njegov strošek pokrila zavarovalnica. Neravni zobje niso nikomur v ponos in predstavljajo vir nezadovoljstva, slabe samopodobe in velik padec samozavesti.

Kateri zobni aparat bo pravi?

V prvi vrsti potrebujete pregled pri ortodontu. K temu vas bo napotil vaš zobozdravnik, potem ko bo opazil nepravilnosti v položaju vaših zob. Kadar zobje ne rastejo v ustrezni legi pride do napačnega ugriza, ki za seboj potegne kopico težav. Prav zobni aparat je tisti, ki bo zadeve uredil. Zaradi neravnega ugriza pride do deformacije čeljustnega sklepa, obenem pa se zobje po nepotrebnem obrabljajo, ko trčijo drug ob drugega med žvečenjem.

Če je čeljustni sklep izven svojega položaja se to pozna na liniji obraza, zobni aparat, pa nato poskrbi, da se simetrija vrne na vaša usta, lica in brado. Prav ta del močno poruši samozavest, ki je ključnega pomena v življenju za ustrezno komunikacijo, sproščenost in družabno življenje. Kot vidimo zobje odločajo o marsičem in ne le o tem kako trdo hrano bomo jedli. Aparati so v določenih primerih kriti s strani zavarovalnice, a le za otroka do 16-ega leta starosti in za odrasle katerim je bila postavljena ustrezna diagnoza.

Neviden zobni aparat

Eden najbolj priljubljenih je zagotovo neviden zobni aparat. Čeprav mladina raje izbere tako imenovane “zvezdice”, ki se prilepijo na zunanji del zoba in so lahko različnih barv in oblik, pa starejši prisegajo na čim manj opazen dodatek v svojih ustih. Navadno gre za prozorne zvezdice, ki se jih lahko prilepi na notranjo stran zoba in je zobni aparat na ta način praktično neopazen. Govorimo o fiksnem aparatu seveda, na voljo so namreč tudi snemljivi.

Čeprav je slišati mamljivo, da bi aparat nosili zgolj nekaj ur na dan nato pa ga sneli, je dejstvo, da so takšni nekoliko manj učinkoviti. Fiksnega namreč ortodont ob pregledu vedno nekoliko prilagodi, pri snemljivem pa tega ni. Ko zobje pridejo do neke pozicije, vam takšen aparat ne bo več kaj dosti koristil in boste morali naročiti novega, če z lego zob morda še ne boste zadovoljni. V vsakem primeru pa prisluhnite ortodontu in njegovim izkušenim nasvetom.

Tagovi:

Kako na poceni dopust?

Kako na poceni dopust?

Pravijo, da je denar sveta vladar in glede na to, da ga potrebujemo praktično na vsakem koraku, to tudi drži. Položnice, hrana in vsi drugi stroški povzročijo, da nam konec meseca v denarnici n

Kdaj je potrebna menjava gum?

Kdaj je potrebna menjava gum?

Avtomobil je del praktično vsakega gospodinjstva, v veliko primerih, pa ima družina tudi dve vozili ali več. Da bi se na cesti počutili in ostali varni mora biti vozilo brezhibno, kar hkrati pomeni, d

Kako naj poteka čiščenje avtomobila

Kako naj poteka čiščenje avtomobila

Lastniki jeklenih konjičkov se dobro zavedajo koliko jim pomeni avtomobil. V prvi vrsti zaradi samega transporta, po drugi strani pa ga cenijo, ker vedo koliko denarja gre v njihovo vzdrževanje. Poleg