Kateri monitor izbrati

Kateri monitor izbrati

Veste kateri monitor izbrati?

Ko se odločamo za nakup nove računalniške opreme, je v igri kar nekaj različnih faktorjev, ki vplivajo na naše končne odločitve. Mednje vsekakor sodi tudi vprašanje kateri monitor izbrati, da bo kar najbolje služil našim potrebam. Pri monitorjih je tako, da morajo zagotavljati določeno kvaliteto, ki si jo želimo, kar pa navadno ne pomeni samo da so dovolj veliki.

Odgovor na vprašanje kateri monitor izbrati je dokaj zapleten saj je potrebno poznati kar nekaj tehničnih specifikacij. Govorimo o tem, da mora monitor pokrivati določen spekter barv, frekvence in seveda tudi diagonalo. Zakaj je to pomembno? Če ste po poklicu oblikovalec zagotovo to že veste.

Ni pomembno samo kako velik zaslon imate pred seboj pač pa tudi koliko barv je sposoben prikazati, saj boste v tem primeru izdelovali različne digitalne stvaritve pri katerih ne sme biti nobenih napak. Prav tako so pomembni piksli in tako imenovani dpi. V primeru grafičnega oblikovanja je poleg kvalitetne grafične kartice, zelo pomemben tudi monitor.

Kako vedeti kateri monitor izbrati?

Izbira monitorja je eden ključnih korakov, ko kupujemo novo računalniško opremo. Poleg jedra, ki ga sestavlja “škatla”, tipkovnica in miška, je prav monitor tisti, ki bo dal piko na i. Prav zato je odgovor na vprašanje kateri monitor izbrati zelo, zelo pomemben. Nikar se ne zaletavajte in si vzemite dovolj časa za izbiro.

Ni vse v tem kako je neka stvar videti, pač pa je zelo pomembno, da opravlja svojo nalogo. Ustrezen monitor je lahko tudi povsem običajen, če ga boste uporabljali za pisanje svoje nove knjige ali pa pregled in odpošiljanje e-pošte. Kateri monitor izbrati ni misija, ki bi jo opravili z levo roko.

Zavedati se je potrebno, da so tisti ki navdušeno igrajo zahtevne igre prav tako odvisni od zaslona, kot tisti, ki ga potrebujejo zgolj za predstavitev dokumentov, ali pa zahtevnejših digitalnih grafik. Preden se odločite za nakup, se vsekakor vprašajte kaj je tisto kar vas bo v popolnosti zadovoljilo.

Ne le kateri monitor izbrati ampak tudi kako velikega

Včasih se vprašamo kateri monitor izbrati da bo služil našemu namenu. Če to pomeni, da bi radi občasno pogledali kak film, ali odigrali kakšno igro, je lahko že zelo pomemben podatek. Takšen moitor mora biti karseda prijazen za naše oči, obenem pa zagotavljati visoko resolucijo in pregled nad dogajanjem na njem.

Danes velikost monitorja merimo v inčih, kar dejansko pomeni diagonalo samega vidnega polja. Če je bilo včasih dovolj imeti 17 inčev pa je takšna velikost danes smešno majhna. Že v osnovi si boste želeli vsaj 22 ali več. Ne glede na to, ali boste monitor potrebovali za pisanje, ali za grafično oblikovanje, je to neka minimalna meja. Ampak kateri monitor izbrati, da bo zadovoljna cela družina?

Aha, govorimo o domači uporabi. Zavedajmo se, da doma radi pogledamo kak video spot, film, ali pa igramo igre. Še posebej otroci bodo pri tem precej zahtevni. Pa zakaj ne bi bili, ko pa velikost zaslona niti ne predstavlja tako silne razlike v ceni?

Tagovi: