Kako nastaja kisik

Kako nastaja kisik

Zanima nas kako nastaja kisik

Ker smo kot vrsta odvisni od kisika, smo se danes odločili pogledati kako nastaja kisik. Gre za najbolj pogost element na zemlji in se nahaja v vodi, zraku in tudi drugje. Kisik je tisti “krivec”, ki povzroča razpadanje organskih snovi, trohnjenje in na nek način s koncem nekega življenja, daje možnost drugemu.

Ko se vprašamo kako nastaja kisik, moramo pogledati celotno sliko. Tokrat bomo skušali na prijazen način opisati njegov nastanek skozi naravne procese, ki se že nešteto let odvijajo na našem planetu. Morda tega niste vedeli, a kisik poznamo v treh agregatnih stanjih. V plinastem, tekočem in trdnem.

Kisik označujemo s kemijskim simbolom O2 in je ključen element za vse kar se na našem svetu dogaja. Proces nastajanja kisika se imenuje kroženje, v največji meri pa ga proizvedejo rastline. Prav zato je še tako bolj boleč pogled na pljuča sveta kakor rečemo Amazonskemu pragozdu. Tega namreč pospešeno krči človek in na nek način sam sebi jemlje življenje.

Kako nastaja kisik iz rastlin?

Rastline za svoj obstoj potrebujejo fotosintezo. Gre za zelo zanimiv način pridobivanja energije s pomočjo svetlobe, ki obsije liste rastlin in povzroči določeno kemijsko reakcijo. Pri tej se kot stranski produkt pojavlja tudi kisik, in ko pomislimo koliko rastlinja je na svetu, je jasno da gre za izjemno pomemben proces za vsa živa bitja. Zato je pomembno vedeti kako nastaja kisik.

Poleg tega, da nas določene rastline tudi nahranijo, dajejo vitamine in minerale, pa nam po drugi strani s kisikom sploh omogočajo sam obstoj. Na ta način pride v naravi do kroženja. Tako kemije kot biologije, kar je izjemno pomemeben proces. Vemo kako nastaja kisik iz rastlin, na drugi strani pa nič kaj ne pazimo nanje, zato se lahko človeštvu to še kako maščuje.

Zanimivo pa, da na drugi strani rastline za svoj obstoj potrebujejo Co2 nad katerim se tako zelo hudujemo. A dejstvo je, da ga v ozračje izpustimo mnogo več kot ga rastlinstvo potrebuje, zato že lahko opazujemo nastanek in učinke tople grede.

Kako nastaja kisik iz vode?

Kako nastaja kisik iz vode? Res je, kisik lahko pridobimo tudi iz vode, saj ga je v njej kar nekaj. Tudi ribe ga potrebujejo, čeprav se na prvi pogled zdi da ne. A moramo razlikovati pridobivanje kisika iz vode s kemijskim postopkom in način po naravni poti. Kar se tiče narave je ravno obratno. Oceani pridobivajo kisik, saj ga potrebujejo za ohranjanje vsega živega tam spodaj.

Žal pa se dogaja, da je zaradi različnih učinkov zunaj, v oceanih prisotnega vse manj kisika. Ocean ima sicer sposobnost da kisik vsrka neposredno iz zraka, nekaj pa ga vanj pride na druge načine. Težave pa povzroča segrevanje in višja temperatura vode, ki preprečuje, da bi kisik potonil vanjo. Dobro je vedeti kako nastaja kisik.

Pomanjkanje kisika v krvi lahko prepoznamo na različne načine. Denimo, da se nam sredi dneva močno zeha. Potrebno bo narediti premor in odpreti okno. Še bolje pa bo oditi v naravo in se v gozdu naužiti zraka bogatega s kisikom.

Tagovi: