Kako naj poteka čiščenje avtomobila

Kako naj poteka čiščenje avtomobila

Kako naj poteka čiščenje avtomobila?

Lastniki jeklenih konjičkov se dobro zavedajo koliko jim pomeni avtomobil. V prvi vrsti zaradi samega transporta, po drugi strani pa ga cenijo, ker vedo koliko denarja gre v njihovo vzdrževanje. Poleg rednih servisov, pa je kar nujno ne pozabiti še na čiščenje avtomobila. Bolje kot skrbimo za avto dlje časa nam bo služil in manj stroškov bomo z njim imeli. Ste ljubitelj avtopralnic in velikanskih krtač? Če imate možnost vozilo očistiti doma, si raje vzemite nekaj časa za to.

Vozila so večkrat kupljena na leasing ali pa so v pomoč hitri krediti, zato čiščenje avtomobila lastniku ne bi smelo biti odveč. Ob misli koliko denarja zapravimo za avtomobil je njegovo čiščenje najmanj kar lahko storimo, da bi se v njem dobro počutili. Morda tega niste vedeli, a čiščenje vozila je lahko tudi napačno in v tem primeru poškoduje lak in barvo vozila, tkanino na sedežu in celo armaturno ploščo ali volan.

Čiščenje avtomobila naj bo premišljeno

Ko pomislimo na čiščenje avtomobila imamo v mislih zunanje in notranje čiščenje. Pa poglejmo najprej kako se lotiti zunanjega oziroma pranja avta. V prvi vrsti v trgovini z avtomobilsko opremo kupimo ustrezen šampon in gobo. Pred vsakim pranjem uporabimo novo, saj se lahko v stari skrivajo kakšni trdi delci in umazanija s katero poškodujemo lak na vozilu. Ne uporabljamo agresivnih čistil, vsekakor pa ne detergenta za pomivanje posode. Omislimo si tudi posebno krpo za brisanje mokre površine.

Ko imamo našteto pri roki v vedro natočimo mlačno vodo in dodamo odmerjeno količino šampona za pranje avtomobila. Ker je čiščenje avtomobila dokaj zahtevno je treba misliti na marsikaj. Pranja se ne lotimo, ko je zunaj najbolj vroče, nikakor pa ne pod direktnim soncem, saj bi to prehitro osušilo površino avtomobila in bi nastali grdi madeži. Z gobo po površini ne krožimo v vse mogoče smeri ampak ponavljamo vedno enake gibe ter temeljito očistimo površino.

Notranje čiščenje avtomobila

Ko z zunanjim delom opravimo in vozilo pobrišemo do suhega, je na vrsti notranje čiščenje avtomobila. Morda samo še dodatek k zunanjemu, da se platišča in gume pere z drugo gobo, saj se bo ta navzela precej trdih delcev in umazanije s katero bi sicer lahko poškodovali lak in barvo na karoseriji. Notranje čiščenje avtomobila pričnemo s temeljitim sesanjem in šele nato pobrišemo prah. Očistimo tudi odprtine za dotok zraka ter pri tem uporabimo ustrezne krtačke ali metlice.

Če za pranje sedežnih prevlek ni potrebe le te dobro posesamo. Pri brisanju prahu se je najbolje izogniti različnim pršilom, ki bodo namastila stekla v avtomobilu. Ta očistimo s sredstvom za čiščenje stekel in jih do suhega obrišemo s krpo iz mikrofibre, ki za seboj ne pušča nobenih sledi. Seveda smo predhodno stekla očistili tudi z zunanje strani. Če so sedeži preveč umazani in nimajo prevlek, bo morda potrebno globinsko čiščenje z ustreznim sesalcem.

Tagovi: