Kako je nastala Amerika

Kako je nastala Amerika

Veste kako je nastala Amerika?

Za ZDA danes velja, da gre za najnaprednejšo državo na svetu z najmočnejšo vojsko in največjim gospodarskim vplivom. Čeprav bi se okoli slednjega lahko še pogovarjali, pa ostaja dejstvo da so ZDA svetovna velesila. Ampak ali veste kako je nastala Amerika? Danes ta super sila šteje 50 zveznih držav plus Zvezno okrožje Kolumbija, ki se ne prišteva med zvezne države.

Zgodovina omenjene države je precej burna in tudi krvava. Odkritje Amerike se pripisuje Krištofu Kolumbu ni pa povsem jasno ali niso tega ozemlja odkrili že prej. Kar malce neresno je poslušati o odkriteljih, ko pa so na tem ozemlju že živele domorodni ljudje in sicer indijanci različnih plemen. V poglavje kako je nastala Amerika, sodi tudi množično pobijanje indijancev.

Beli kolonisti, ki so naseljevali Ameriko so prihajali večinoma iz Evrope in so tam videli obljubljeno zemljo. Zgodovina ZDA pa se uradno prične leta 1776, ko je 13 britanskih kolonij razglasilo svojo neodvisnost.

Pa poglejmo kako je nastala Amerika

Ameriko si je na začetku delilo kar nekaj evropskih držav, ki so imele vsaka svoje interese. Govorimo seveda o celotni celini in državah kot so; Španija, Portugalska, Francija, Nizozemska in Anglija. Morda sedaj vidimo obrise tega kako je nastala Amerika, a se s kolonijami zadeva šele pričenja zapletati.

Seveda je prihajalo do sporov glede tega in onega in če so posamezne države ciljale na trgovanje ali na pridobivanje naravnih bogastev, pa se je Anglija odločila za povsem drugačen pristop. Sprva so sicer samo trgovali z domorodci, kasneje pa na celino poslali okrog pol milijona Britancev, ki so se tam naselili in pričeli s kmetijstvom. Odgovor na vprašanje kako je nastala Amerika je večplasten.

Anglija je v tem premiku videla rešitev za prenaseljenost svoje dežele, a hkrati zanetila uporniški duh pri preostalih. Znano je, da so njihovi kolonisti močno stradali in tudi umirali zaradi lakote, a Anglija ni želela opustiti svojega velikega načrta.

Iščemo odgovore na to kako je nastala Amerika

13 britanskih kolonij je kasneje seveda pomenilo prvi korak do združenih držav. Na začetku so se osamosvojile in razglasile neodvisnost, ter tako postale ustanoviteljice ZDA. To je začetek odgovora na vprašanje kako je nastala Amerika. Prav Angleži so bili tisti, ki so nevarno pritiskali na staroselce in jih izrivali z njihovega ozemlja.

Preostale države so imele ambicije zgolj v trgovanju in ne toliko teženj po ozemlju. Posledično se je pričelo iskriti in prišlo je do prave vojne med indijanci in Angleži. Ogromno žrtev je padlo na obeh straneh, a vsi vemo katera sila je na koncu prevladala. Če se sprašujete kako je nastala Amerika verjetno veste, da ne povsem miroljubno.

Potem pa se je zaiskrilo tudi med Anglijo in angleškimi kolonialisti. Srž problema je bila zahteva kraljevine, da kolonialisti plačujejo davke Angliji, pa čeprav so imel znotraj kolonij to urejeni že na svoj način. Sledila je vojna za samostojnost, dan samostojnosti pa v ZDA še danes obeležujejo na 4. 7.

Tagovi: