Ali je spletno bančništvo varno?

Ali je spletno bančništvo varno?

Je spletna banka varna?

Kako se na začetku sploh lotiti spletnega bančništva? Če želite biti na tekočem z najnovejšo bančno tehnologijo, morda želite razmisliti o uporabi storitve kot je spletna banka. Storitve spletnega bančništva lahko uporabljate na običajnem ali prenosnem računalniku oziroma na pametni napravi kot sta mobilni telefon in tablični računalnik. Za dostop bo običajno potrebno pridobiti ustrezno digitalno potrdilo in ga po navodilih banke seveda tudi namestiti na samo napravo preko katere bo spletna banka dosegljiva.

Prav omenjeni digitalni certifikat bo zagotovilo, da je uporaba vaše spletne banke varna, čeprav v vseh primerih morda niti ne bo potrebno. Tudi brez certifikata je namreč mogoče na daljavo, preko spleta denimo naročiti kredit. Vendarle pa za vsa ostala opravila in storitve kot so; plačevanje računov, naročanje limita ali kartic, pa bo certifikat v digitalni obliki vseeno potreben. Načeloma je uporaba takšnega bančništva povsem varna, vedno pa je varnost pogojena z načinom kako posameznik k zadevi pristopa.

Ali spletna banka prinaša kakšna tveganja?

Spletna banka lahko prinaša tudi določena tveganja, katerih se mora zavedati vsak uporabnik bančništva preko spleta. Splet je živ sistem v katerem je na voljo ogromno kriptiranih podatkov. Kriptirano, pomeni varno, a le v primeru, da nanje ne naletijo nepridipravi, ki želijo oškodovati vaš račun. Na primer, hekerji lahko prestrežejo omenjene podatke, poslane prek interneta, kar lahko seveda privede do kraje identitete ali celo finančne izgube, če pridobijo dostop do vašega bančnega računa ali številk kreditnih kartic.

Poleg tega je pomembno, da ste pozorni na lažna e-poštna sporočila in druge poskuse goljufij, s katerimi poskušajo hekerji ukrasti osebne podatke ali denar. Bodite pozorni na vsa e-poštna sporočila, ki zahtevajo osebne podatke, kot so gesla ali številke računov, saj gre lahko za phishing (poskuse kraje vaše identitete? ali denarja. Zapomnite si naslednje. Vaša spletna banka nikoli od vas na ta način ne bo zahtevala, da ji podate številko PIN ali kakšen drug osebni podatek.

Zaščitena spletna banka

Da bi bili vaši osebni podatki med uporabo storitev spletnega bančništva varni, je pomembno, da zaščitite vse naprave, na katerih je spletna banka naložena in omogoča dostop. To pomeni, da nastavite močna gesla in poskrbite, da bo v vsaki napravi nameščena posodobljena protivirusna programska oprema. Poleg tega se prepričajte, da imate na računu nastavljeno dvofaktorsko preverjanje pristnosti, tako da je treba poleg gesla vnesti še dodatno kodo, preden lahko nekdo pridobi dostop.

Spletna banka omogoča tudi storitve kot so hitri krediti, zato jih naročajte zgolj v primeru, ko ste v popolnosti prepričani, da je vse v najlepšem redu in varno. Nazadnje se prepričajte, da so vse naprave, ki jih uporabljate za spletno bančništvo, shranjene na varnem mestu, kjer do njih drugi ne morejo zlahka dostopati. Gesel ali PIN številk nikoli ne hranite na digitalni napravi s katere dostopate do spletne banke, saj vam jih lahko na ta način hekerji najlažje ukradejo.

Tagovi: